Biografi

 

Litterära rötter

När jag var liten var min store hjälte Robin Hood. Jag läste allt som fanns om Robin och Sherwoodskogen. Kanske är detta källan till min kärlek till England ... Jag minns att jag även läste Per Stigman och Prins Valiant. Överhuvudtaget läste jag allt om riddare och hästar. Jag red till och med tills dess jag fyllde 15 år. Då förstod jag att arbetssituationen för riddare under 1900-talets sista årtionden inte var så lysande. Jag slutade rida.

Ett minnesfragment är att min lärare läste upp en uppsats jag skrivit under någon samling i Linnéskolans matsal. Den handlade om någon hemlig agent som avstyrde en kapning. Det var enormt pinsamt att höra sitt eget alster uppläst. Jag vet inte om jag har återhämtat mig helt ännu.

Mina föräldrar har mängder av böcker och en dag fick jag Blindgångare av Desmond Bagley i min hand av morsan. Det var början på en mångårig och total konsumtion av all deckar- och spänningslitteratur som fanns på Eksjö bibliotek. Idag läser jag inte, med ett undantag, så mycket thrillers men jag har det så att säga i blodet. Undantaget? Gerald Seymour. Brilliant!

Under senare år har det mest blivit engelsk och engelskspråkig litteratur. Mycket beroende  på att familjen flyttade till London och bodde där fem år i början på detta millennium. Martin Amis är en författare jag upptäckte under denna tid.

En annan inspirationskälla är Peter Hoegs tidiga romaner och noveller.

När vi flyttat hem till Sverige igen fick jag i present av min fru en skrivarkurs på Skrivarakademin. Då hade hon tröttnat på allt mitt tjat om att jag egentligen ville skriva böcker. Inom parentes så hade jag faktiskt gjort ett försök med en Adrian Mole-inspirerad dagboksroman i mitten på nittiotalet. Det är en liten välsignelse att jag inte hittar den word-filen idag. Det jag minns av detta första skrivförsök är inte smickrande. Sören på skrivarakademin lärde mig allt jag kan idag. Det var under den kursen jag började skriva Sjukt Begär.

 Läkemedel

En dag var jag tvungen att välja väg: civilingenjör eller konstnär. Det blev civilingenjör och sedan blev det psykologi. Mitt första jobb fick jag på Astra i Lund och på den vägen är det. Nu, snart tjugo år senare, är jag fortfarande fast i samma branch. Jag har sett mycket under denna tid och en del av det jag varit med om eller hört talas om har gett inspiration till Sjukt Begär

 

Back